25.08.2022

Da li sebi dajete dovoljno odmora?

U ovom tekstu govorim temi o kojoj se ne priča dovoljno - koliko je kvalitetan odmor neophodan za lekare koji su ujedno i vlasnici klinika.


Možda kontraintuitivno, ali vreme koje dajete sebi da se u potpunosti isključite iz posla jedno je od ključnih stvari koje vam omogućava da svoju kliniku podignete na viši nivo.

Kada ste konstantno u stanju “radi, radi, radi” ne dajete prostora za promišljanje o onome što se zaista dešava u vašoj ordinaciji.

Iscrpljeni, teško vam je da uvidite šta su činjenice kojima treba da se vodite, a šta interpretacije, te povedeni tuđim strahovima i neznanjem lako možete doneti pogrešne odluke.

Umoran mozak nema kapaciteta za kreativno razmišljanje, te ne može ni da nađe dobro rešenje za probleme sa kojima se jedan vlasnik klinike svakodno suočava.

Misao da morate biti perpetum mobile i da vi konstantno obezbeđujete posao direktno vas sabotira da vaša klinika postane sistem koji funkcioniše i kad vi niste tu.

Tek kada se udaljite - i fizički i mentalno, od svog posla, saradnika i pacijenata, možete sagledati šta se zaista dešava i gde leži problem.

Što jedan moj klijent kaže: kada znam šta je problem, lako mi je naći rešenje!

Zato kad god pomislite kako vam ne treba baš toliko odmora, setite se da je vaša dužnost kao lekara i vlasnika svoje klinike da sebi date dovoljno odmora kako bi vaša klinika mogla da napreduje.


S druge strane, nije pravo pitanje da li ste zaista otišli tih 10 dana na more, već da li ste se u potpunosti isključili iz posla.

Nije dovoljno 10 dana godišnje da bi se restartovali nakon 355 dana gde radimo punom parom. Nije dovoljno ni jedan dan nakon 6 dana intenzivnog rada (mada svakako pomaže).

Treba imati na umu da je posao lekara specifičan jer je to jedan od retkih poziva koji podrazumeva 24/7 brigu o pacijentima.

Ako dodamo tome i konstantnu brigu iz uloge vlasnika svoje ordinacije, sve ovo značajno otežava da se u potpunosti opustite na svom odmoru.

Šta sve možete učiniti kako biste kao lekar odmarali 100%?

1. Uvedite kolektivni godišnji odmor

Ukoliko vaša oblast medicine omogućava da tokom godine imate periode kada ne radite, ovo je odličan način da vi i vaš tim napunite baterije na odmoru bez brige za eventualne probleme sa pacijentima. Ovo povećava produktivnost i zadovoljstvo poslom ne samo vas, već i vašeg tima.

2. Uposlite dežurnog doktora

Napravite punomoćje i delegirajte deo svoje stručne odgovornosti na kolegu sa kojim već sarađujete. Ovaj način podrazumeva veći finansijski izdatak, ali mir koji ćete imati na odmoru zaista nema cenu.

3. Napravite sistem koji radi i kad vi niste tu

Kada imate sistem koji funkcioniše nevezano od vašeg vremenskog angažovanja, stvarate sebi mogućnost da se po potrebi isključite iz posla.


Dok prva dva predoga možete odmah primeniti, za poslednji je potrebno vreme. Prvi korak je promena načina razmišljanja vlasnika od samozaposlene osobe koja radi u sopstvenoj firmi, ka lideru organizacije koji strateški razmišlja.

Cela moja dosadašnja karijera je usmerena ka tome kako biti lider jedne medicinske ustanove koji je dobar i za pacijente i za biznis i za sebe.

Cilj uspostavljanja funkcionalnog sistema jeste da služi svima.

Ukoliko želite da unapredite poslovanje svoje klinike na viši nivo i uspostavite sistem koji radi onda i kad ste vi na odmoru zakažite uvodne konsultacije.
Želite učiniti sve što je do vas kako bi unapredili poslovanje svoje klinike?


PRIJAVITE SE NA NJUZLETER I POSTANITE JOŠ BOLJI LIDER

Svakog utorka pišem šta odmah možete učiniti kako biste bili
korak bliži sistemu koji funkcioniše i kad vi niste tu.

Prijavite se klikom ovde.